Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

 


Το Ποτάμι της ζωής μας

Άρθρα | 23-01-2015 16:39



Είμαι υποψήφιος με το Ποτάμι γιατί πιστεύω στη δύναμη του καλού. Πιστεύω στη δύναμη της νέας, άφθαρτης, ικανής και έντιμης γενιάς, που θα εξασφαλίσει μια καλύτερη Ελλάδα για τα παιδιά μας, για όλους μας. Γνωρίζω, ότι οι μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται με μαγικά ραβδάκια, ούτε με υποσχέσεις που αναλώνονται στον βωμό των πελατειακών σχέσεων και των μικροπολιτικών. Οι αλλαγές γίνονται με πρόγραμμα, στόχους, αφοσίωση, δουλειά, κόπο. Και βεβαίως χωρίς να «χαρίζεσαι» στο κατεστημένο και στα συμφέροντα. Έλεγε η γιαγιά μου ότι δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά. Οι παλιοί πολιτικοί, ενώ είχαν πολλές φορές τη δυνατότητα, δεν τολμούσαν να σπάσουν τα αυγά. Γι’ αυτό το λόγο, τόσα χρόνια, τρεφόμαστε με αέρα και παχιά λόγια χωρίς μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό το λόγο φτάσαμε στην κρίση. Γιατί κανείς δεν τόλμησε να αλλάξει τα συσσωρευμένα λάθη του παρελθόντος. Είναι η ώρα να καταλάβουμε ότι η πολιτική δεν γίνεται ούτε πουλώντας υποσχέσεις, ούτε πουλώντας φόβο, ούτε πουλώντας «ελπίδα». Οι ψηφοφόροι δεν μπορεί να ξεγελιούνται εσαεί με γυαλιστερές χάντρες και καθρεφτάκια. Ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς βεβαίως να γκρεμίσουμε τη χώρα. Εμείς στο Ποτάμι όταν λέμε αλλαγή, εννοούμε αλλαγή προς το καλύτερο. Να πάει η χώρα μπροστά. Όχι να γίνουμε Βενεζουέλα. Όταν λέμε αλλαγή, εννοούμε να γίνουμε αυτό που ονειρευόμαστε. Να γίνουμε μια ισότιμη Ευρωπαϊκή χώρα, σαν αυτές που ζηλεύουμε όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό ή όταν σκεφτόμαστε να πάμε να ζήσουμε εκεί.

Μπήκα στην πολιτική γιατί κουράστηκα από τα παχιά λόγια και τα έργα του θεαθήναι. Θεωρώ ότι είναι άμεση ανάγκη να ανανεωθεί το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Κι αυτό, το πιστεύουμε όλοι στο Ποτάμι. Πιστεύουμε ότι η Βουλή έχει ανάγκη από ριζική ανανέωση με καθαρά και άφθαρτα πρόσωπα.

Μπήκα στο Ποτάμι, γιατί είδα δίπλα μου τέτοιους ανθρώπους με όραμα, ανθρώπους με τόλμη και αποφασιστικότητα. Ανθρώπους, που είναι οι καλύτεροι σε αυτό που κάνουν και δεν φοβούνται να αφήσουν την βολή τους και την επαγγελματική τους καριέρα για να βουτήξουν στα βαθιά. Στο Ποτάμι συναντώ δίπλα μου καθημερινά, ανθρώπους επιτυχημένους στον τομέα τους, που ξέρουν το «πώς» γίνονται τα πράγματα. Δεν συναντώ καριερίστες πολιτικούς οι οποίοι δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν. Μπήκα στο Ποτάμι, γιατί έχει ξεκάθαρες θέσεις και δεν είναι κολλημένο στις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις των άκρων. Έχει πρόγραμμα, προτεραιότητες και μέθοδο για να τα καταφέρει. Το τρίπτυχο δικαιοσύνη, παιδεία, εργασία είναι για μένα ουσιαστικό. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική ειρήνη και ευημερία χωρίς κράτος δικαίου, χωρίς άμβλυνση των ανισοτήτων και των κοινωνικών αδικιών. Ούτε ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει, αν δεν υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη. Κι αυτό θα συμβεί, όταν όλοι μας θα έχουμε ίσες ευκαιρίες. Όταν υπάρξει αξιοκρατία, διαφάνεια, πρόνοια και μέριμνα για τον αδύναμο. Όχι με επιδόματα και ελεημοσύνη, αλλά με ουσιαστικά εφόδια για να ισχυροποιηθούν όσοι βρίσκονται σε αδυναμία. Η παιδεία παίζει καταλυτικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας, αν θέλουμε η επόμενη γενιά να αποτελείται από σκεπτόμενους ανθρώπους και όχι από ανθρώπους της μάζας και του «life style», αν θέλουμε πολίτες «δυνατούς» με κριτική αντίληψη, αξίες, δημιουργικότητα, όραμα, τότε το σημαντικότερο βάρος σε κάθε σημερινή και αυριανή πολιτική πρέπει να πέσει στην παιδεία. Και όταν λέμε παιδεία δεν εννοούμε βέβαια ούτε την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, ούτε την προετοιμασία για την «αγορά» εργασίας. Παιδεία είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη και καλλιέργεια σκεπτόμενων ανθρώπων. Όχι η αποστήθιση ή το αναμάσημα της «διδακτέας ύλης». Τέλος, η εργασία, είναι το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και η ανεργία, ειδικά η νεανική ανεργία, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει φέρει η κρίση. Σε ένα κράτος Δικαίου, σε μια χώρα που αξίζει να ζει κανείς, η εργασία δεν πρέπει να συνδέεται μόνο με την επιβίωση. Η εργασία, είναι το μέσο για να ανθίσει η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου. Θεωρώ ότι η εργασία οδηγεί κάθε άνθρωπο στην τελείωση, στην πληρότητα και στην ολοκλήρωση με την Αριστοτελική έννοια. Με αυτήν την έννοια η εργασία πρέπει να συνδέεται με τις κλίσεις, τα ταλέντα, τις επιθυμίες και τις ικανότητες ή αλλιώς τις αρετές, κάθε ανθρώπου. Η εργασία πρέπει να συνδέεται με τη δημιουργικότητα και όχι με τις ανάγκες της «αγοράς» ή τις παραγωγικές «συνταγές» του κατεστημένου.

Είμαι στο Ποτάμι γιατί μπορώ να συμβάλλω σε ένα καλύτερο αύριο, χωρίς να περιμένω να μου χαρίσουν τίποτα. Είμαι στο Ποτάμι γιατί θέλω να αλλάξουμε τη ζωή μας. Εσύ;

Πηγή:www.topotami.gr



Επιστροφή

Newsletter