Η 3η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Άρθρα | 28-12-2014 17:22Του Κωνσταντίνου Γκράβα
Με τις πιθανότητες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή να είναι σταθερά περιορισμένες, δεδομένων των πολιτικών συνθηκών που επικρατούσαν την Τρίτη στον απόηχο των «168» ψήφων υπέρ του κ. Σταύρου Δήμα στη δεύτερη διαδοχική ψηφοφορία, η Βουλή θα έχει την τελευταία της ευκαιρία να εκλέξει Πρόεδρο με ισχυρή πλειοψηφία «180» ψήφων τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, προτού διαλυθεί.
Αναφέρουμε τον προσδιορισμό «σταθερά», διότι η επίσπευση της προεδρικής εκλογής μέσα στο Δεκέμβριο με ανοιχτή τη Βουλή την περίοδο των εορτών (βλ. άρθρο στο φύλλο της 6ης Δεκεμβρίου του Κεφαλαίου, Το «Διά Ταύτα» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα) έδινε εξαρχής κατά την ανάλυσή μας περισσότερες πιθανότητες στο σενάριο διάλυσης της Βουλής.
Οι «περιορισμένες» πιθανότητες συγκέντρωσης των «180» βουλευτών προτού ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες προέκυπταν: α. από τη χαμηλή βάση εκκίνησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, β. από την ανθρωπογεωγραφία των ανεξάρτητων βουλευτών και γ. από τη ρητορική των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων (ΔΗΜ.ΑΡ, ΑΝ.ΕΛΛ), η συνοχή των οποίων ήταν και παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη ή μη της απαιτούμενης πλειοψηφίας.
Η πρώτη ψηφοφορία συγκέντρωσε 160 ψήφους υπέρ της εκλογής του κ. Δήμα, αποτέλεσμα που κινήθηκε στο κατώτατο όριο των εκτιμήσεων. Η δεύτερη ψηφοφορία άθροισε 168 ψήφους υπέρ του προτεινόμενου υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτέλεσμα που προσέγγισε το άνω φράγμα των προβλέψεων. Στο πενθήμερο μεταξύ των δύο, μεσολάβησε η πρόταση του πρωθυπουργού προς την κατεύθυνση συγκρότησης ευρύτερης κοινοβουλευτικής στήριξης στο κυβερνητικό έργο με δέσμευση διεξαγωγής εθνικών εκλογών στο τέλος του 2015.
Το ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι: τί μπορεί να αλλάξει μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης, καθοριστικής ψηφοφορίας;
Σε γενικές γραμμές, η εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης δεν αφήνει πολλά περιθώρια ανατροπής της αίσθησης που υπάρχει ότι οι εκλογές έρχονται χρονικά πιο κοντά. Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, σημασία έχει εκτός από την ουσία μιας πρότασης και το timing. Η κυβέρνηση έχει απολέσει δραματικά το σωστό timing και το βηματισμό της ήδη από τις Ευρωεκλογές.
Η πρόταση που έθεσε εγκαίρως και με υπευθυνότητα «Το Ποτάμι» στον πολιτικό διάλογο περιλάμβανε χρονοδιάγραμμα εκλογών το Νοέμβριο του 2015 (ώστε να μη διαταραχθεί η τουριστική περίοδος) αφού πρώτα εκλεγεί από την παρούσα Βουλή ισχυρός πρόεδρος, αφού πρώτα ψηφισθεί η αλλαγή του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου και τέλος, αφού υπάρξει εθνική συνεννόηση για το μεγάλο εθνικό θέμα: το χρέος και τη δανειοδότηση της χώρας.
Για να δανειστούμε τη διατύπωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, περιγράφοντας ο ίδιος τις συνθήκες της δεύτερης εκλογής του με 153 ψήφους στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα το 1990, την κρίσιμη περίοδο που έρχεται το Φεβρουάριο ΔΕΝ θα προσθέσει πολιτικό κεφάλαιο στη χώρα η εκλογή Προέδρου «με μίζερο τρόπο»…
Πηγή: www.capital.gr
Επιστροφή