Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

 


Για το Ιδρυτικό Συνέδριο του Ποταμιού...

Άρθρα | 26-06-2014 12:47



του Κωνσταντίνου Γκράβα

Άρδην φαίνεται πως αλλάζει το πολιτικό σκηνικό μετά τις Ευρωεκλογές. Οι ανακατατάξεις σε όλα τα κόμματα μπαίνουν στην ημερησία διάταξη, φανερές ή κρυφές. Η μετατόπιση του κέντρου βάρους εσωκομματικά και ιδεολογικά είναι μία δυναμική διεργασία για όλους. Το ανακάτεμα της τράπουλας δημιουργεί ένα περιβάλλον κινούμενης άμμου. Τα πάντα ρει, προϊούσης της οιονεί προεκλογικής περιόδου βουλευτικών εκλογών που διανύουμε.   

Η δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ απασχολείται, σε πρώτο χρόνο, με τη διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ενόψει της ψήφισης των προαπαιτούμενων της επόμενης δόσης. Και σε δεύτερο χρόνο, με τη συλλογή «κουκιών» προς επίτευξη του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού βουλευτών (180) προκειμένου να μην καταστεί άκαρπη η τρίτη επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ και διαλυθεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η Βουλή. Ο πρόσφατος ανασχηματισμός στερείται παντελώς οράματος και έχει ως μοναδικό σκοπό τη διαφύλαξη της εύθραυστης  κυβερνητικής πλειοψηφίας, αγνοώντας ουσιαστικά το μήνυμα των πολιτών.
Γιατί η ουσία για τους πολίτες βρίσκεται αλλού…

Η εμφάνιση του Ποταμιού στο πολιτικό στερέωμα δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αναφέρουν αποσχιστικές τάσεις φιλελεύθερων δυνάμεων που στεγάζονταν μέχρι πρότινος στη «Δράση» και συμμετείχαν στις Ευρωεκλογές με το σχήμα «Γέφυρες». Άλλα πάλι, κάνουν λόγο για προσέγγιση μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της ΔΗΜΑΡ που βλέπουν θετικά το Ποτάμι. 

Ανεξαρτήτως προσώπων και πολιτικών χαρακτήρων, είναι υπερβολικά καλοπροαίρετο να αξιολογήσει κανείς το κίνητρο των στελεχών αυτών αποκλειστικά με γνώμονα τη συστράτευση για το «γενικό καλό» της πατρίδας και της κοινωνίας. Το ανθρώπινο ένστικτο της αυτοσυντήρησης, στην πολιτική του έκφανση, είναι η συνήθης πρακτική των πολιτικών πρώτα να οσμίζονται άρωμα εξουσίας,  προσαρμόζοντας εν συνεχεία την ιδεολογική τους τοποθέτηση. Η εγγενής αυτή τάση μοιραία …αναβοσβήνει σαν φωτεινό βελάκι πάνω από τα κεφάλια όσων σπεύδουν να μεταβούν στις όχθες του Ποταμιού. Ιδιαίτερα στη δεδομένη συγκυρία, όπου η εξάλειψη όποιων ερμηνειών υστεροβουλίας καθίσταται ακόμη δυσκολότερη. Και αυτό, διότι ακριβώς η παρούσα χρονική συγκυρία, η ιστορική αυτή στιγμή, απαιτούν ένα αγνό και ειλικρινές προσκλητήριο για το πολιτικό RESET. 

Το κάλεσμα για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, στο ύστερο στάδιο του μεταπολιτευτικού κύκλου που είναι κοινός τόπος ότι ήδη εξελίσσεται, προέρχεται από την κοινωνία και τη βάση. Η διαχείριση όμως της προσέγγισης κομματικών στελεχών από άλλους χώρους θα γίνει από την κορυφή. 

Και εδώ αναδεικνύεται η χρυσή ευκαιρία που προσφέρει το επικείμενο Ιδρυτικό Συνέδριο του Ποταμιού στο Λαύριο.

Η διάχυση δηλαδή του αιτήματος για ριζική ανανέωση, διαμέσου της ισχυρής συμμετοχής ακομμάτιστων στελεχών στα όργανα που χαράσσουν τον πολιτικό σχεδιασμό και τη στρατηγική του νέου, ελπιδοφόρου, κόμματος. Διάχυση η οποία είναι, όχι μόνον αναγκαία, αλλά και εφικτή! Αναγκαία, προκειμένου να διοχετευθεί στην κοίτη η θετική ενέργεια που θα διατηρεί στο μάξιμουμ τη διαύγεια του Ποταμιού και την καθαρότητα του κινήματος. Που θα προβάλλει φωτεινή την εικόνα της πραγματικής αλλαγής πολιτικού πολιτισμού. Και συνάμα διάχυση εφικτή, καθόσον το Ποτάμι έχει εκ γενετής στο DNAτου χρωμοσώματα συναίνεσης και άμβλυνσης των ακροτήτων. Χρωμοσώματα που εύκολα μπορούν να πολλαπλασιασθούν μέσα από την ανάδειξη ακομμάτιστων μεν, βαθιά σκεπτόμενων (και ουχί απολιτικών) δε δυνάμεων μέσα από το σώμα των εκλεγμένων από τη βάση Συνέδρων.    

Στην άσκηση εξουσίας θα πρέπει να προσκληθούν οι Άριστοι εκ των «μέσων» ανθρώπων, Η μεσότητα ως Αριστοτελική έννοια είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της συνεκτικής ύλης του 51% της κοινωνίας. Μόνον αυτή η ομάδα θα μπορέσει να λειτουργήσει ως πυρήνας για την εθνική συναίνεση και να εκπονήσει νηφάλια το απαραίτητο νέο κοινωνικό συμβόλαιο στη νέα εποχή που ήδη διανύουμε, συμβόλαιο αποδεκτό ιδανικά από διευρυμένη κοινωνική πλειοψηφία.  

"Το Ποτάμι είναι ένα πολιτικό Κίνημα για τη Δικαιοσύνη, την Εργασία, την Παιδεία." - "Καταστατικό για διαφάνεια, συμμετοχή, αποτελεσματικότητα."

Δύο τρίπτυχα που μέλλει να σφραγισθούν ανεξίτηλα στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Λαυρίου.

Πηγή:www.capital.gr



Επιστροφή

Newsletter