Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

 


Οι Ευρωεκλογές σαν... Αρκτικόλεξο!

Άρθρα | 29-05-2014 12:44



Του Κωνσταντίνου Γκράβα

Στην άσκηση εξουσίας θα πρέπει να προσκληθούν οι Άριστοι εκ των «μέσων» ανθρώπων, Η μεσότητα ως Αριστοτελική έννοια είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της συνεκτικής ύλης του 51% της κοινωνίας. Μόνον αυτή η ομάδα θα μπορέσει να λειτουργήσει ως πυρήνας για την εθνική συναίνεση και να εκπονήσει νηφάλια το απαραίτητο νέο κοινωνικό συμβόλαιο στη νέα εποχή που ήδη διανύουμε, συμβόλαιο αποδεκτό ιδανικά από διευρυμένη κοινωνική πλειοψηφία.   

Ε
παρκής πόλωση: Το «δίλημμα Βενιζέλου» κρίνεται εκ του αποτελέσματος ως επιτυχημένο, συσπειρώνοντας στο σχηματισμό της Ελιάς (ΠΑΣΟΚ) αναποφάσιστους μη-(Κεντρο)δεξιούς ψηφοφόρους που αποστρέφονταν ενδεχόμενη διατάραξη της κυβερνητικής σταθερότητας. Το συνολικό άθροισμα των ποσοστών που έλαβαν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι υπερέβη το 57%. Επιπλέον, τα πολύ μικρά κόμματα ήταν από τους μεγάλους ηττημένους των Ευρωεκλογών.  

Υστερόγραφο του μηνύματος των πολιτών: Κυβερνητική σταθερότητα βραχυπρόθεσμα, ασταθής η ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων μεσοπρόθεσμα. Το μήνυμα των Ευρωεκλογών είναι κατά τη γνώμη μου αρκούντως καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επί οριακής πλήρωσης των τριών συνθηκών που ήταν: α. Να πάρει την περιφέρεια Αττικής,  β. Η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία να είναι ~ 4% και γ. Το ποσοστό του να προσεγγίσει αυτό του Ιουνίου του 2012 (26,89%), το οποίο κατά την εκτίμησή μου εδώ αποτελούσε το άνω φράγμα. 

Ρ
υάκι ή... Ποτάμι; Με δεδομένη την επαρκή πόλωση, Το Ποτάμι είχε αξιοπρεπή παρουσία στο χάρτη των Ευρωεκλογών. Κατά τη γνώμη μου, σημαντικό μέρος της εκλογικής λεηλασίας της ΔΗΜ.ΑΡ. αποδίδεται σε εκροές προς το νεοσύστατο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Από την άλλη, το δίλημμα που έθεσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης "φρέναρε" αντίστοιχες εκροές από την Ελιά, καθώς το target group των «αναποφάσιστων μη-(Κεντρο)δεξιών» αποτελούσε δεξαμενή δυνητικών ψηφοφόρων και για Το Ποτάμι. Κρίσιμο για τη μελλοντική πορεία του νέου κόμματος είναι να μην περιχαρακωθεί το Ποτάμι στην Κεντροαριστερά.  

Ω
ρα για Εθνική Συναίνεση! Εγραφα και επιμένω, ότι: «Η ρεαλιστική στροφή στην εθνική συναίνεση δε θα αργήσει να τεθεί ως αδήριτη ανάγκη για όλα τα κόμματα εξουσίας...» (βλ. επίλογο προηγούμενου άρθρου εδώ).

Ε
λιά: Απώλεσε το ένα τρίτο του ποσοστού που είχε λάβει το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012. Όμως, η άλλη ανάγνωση είναι ότι επικράτησε εκλογικά στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ επέτυχε ποσοστό διπλάσιο της κρίσιμης διαφοράς (%ΣΥΡΙΖΑ - %ΝΔ). Εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιούταν να θέσει ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης του Κυβερνητικού συνασπισμού, αν και μόνον αν προέκυπτε από τα εκλογικά ποσοστά η ανισότητα:(ΝΔ+ΕΛΙΑ) < ΣΥΡΙΖΑ.  

Κέρδισε και άλλους ψηφοφόρους η Χρυσή Αυγή. Δυόμιση ποσοστιαίες μονάδες και σε απόλυτο νούμερο, εκατόν δέκα χιλιάδες περισσότερες ψήφους εν συγκρίσει με το αποτέλεσμα του Ιουνίου του 2012. Η ανάλυση των αιτίων του φαινομένου συνεχίζει να είναι πιο επιφανειακή από τη δέουσα.   

Λέγανε προεκλογικά οι μεν: «Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουνε...». Απαντούσαν οι δε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ατύχημα που δεν πρέπει να γίνει...». Ξημέρωσε η Δευτέρα (26η) και ούτε μετακόμισε κανένας από το Μαξίμου, ούτε συνέβη κάποιο ατύχημα για τη χώρα. Είναι φρονιμότερο λοιπόν να ΦΥΓΟΥΝΕ τα συναισθήματα οργής, φόβου, μισαλλοδοξίας! Πότε θα καταλάβουμε ότι η πόλωση υποθάλπει τον κατακερματισμό και στερεί τη συλλογικότητα από το πλεονέκτημα επίτευξης της Μεσότητας;

Όσκαρ -ή μάλλον- χρυσό... βατόμουρο απονέμεται από πλευράς εκλογικού performance στη ΔΗΜ.ΑΡ. Μεταξύ των μεσαίων κομμάτων είναι αδιαμφισβήτητα η μεγάλη χαμένη των εκλογών (-5%), ενώ στο ίδιο βάθρο ανεβαίνουν και οι ΑΝ.ΕΛΛ (-4%). Η πρώτη λεηλατήθηκε από το Ποτάμι και την Ελιά. Οι δεύτεροι πλήρωσαν τη μονοσήμαντη δόμηση του πολιτικού λόγου τους πάνω στο έωλο δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο».   

Γέφυρες: Απογοητευτική η επίδοση του σχήματος Δράση - Δημιουργία Ξανά με ιδεολογική κατεύθυνση που μάλλον ερμηνεύεται από το εκλογικό σώμα περισσότερο ως νέο-φιλελεύθερη και λιγότερο ως κλασική φιλελεύθερη. Συγκέντρωσε λιγότερο από το 1% των ψήφων, ενώ δεν κεφαλαιοποίησε στην κάλπη ίχνος από τη στήριξη του κόμματος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και προσωπικά  του επικεφαλής αυτών, Γκι Φερχόφσταντ.  

Εθνικές εκλογές: Πότε; Βάσει του πρώτου εδαφίου του Άρθρου 41, παρ.1 του Συντάγματος, «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Βουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο Κυβερνήσεις και η σύνθεσή της  δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα». Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί συνταγματικά να προκαλέσει με πρωτοβουλία του εκλογές, ΜΟΝΟΝ εφόσον υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας και αυτή υπερψηφισθεί από τη Βουλή. Εξάλλου, «Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.» (Άρθ. 84, παρ.6 του «Σ»).   

Συνταγματική Αναθεώρηση: Μία εξαιρετική αφορμή για την επίτευξη συναίνεσης, όχι στο μίνιμουμ αλλά στο μάξιμουμ! Στην άσκηση εξουσίας θα πρέπει να προσκληθούν οι Άριστοι εκ των «μέσων» ανθρώπων. Η μεσότητα ως Αριστοτελική έννοια είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της συνεκτικής ύλης του 51% της κοινωνίας. Μόνον αυτή η ομάδα θα μπορέσει να λειτουργήσει ως πυρήνας για την εθνική συναίνεση και να εκπονήσει νηφάλια το απαραίτητο νέο κοινωνικό συμβόλαιο στη νέα εποχή που ήδη διανύουμε, συμβόλαιο αποδεκτό ιδανικά από διευρυμένη κοινωνική πλειοψηφία.  

Πηγή:www.capital.gr



Επιστροφή

Newsletter