Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

 


Η επόμενη ημέρα του συλλαλητηρίου, για το πολιτικό σύστημα…

Άρθρα | 22-01-2018 16:33Συνέντευξη στον ΘΕΜΑ 104,6 Fm στην εκπομπή 'Mea Culpa' (22.01.2018) με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

 

Η Ιστορία εξελίσσεται διαχρονικά όχι μόνον μέσα από την αλληλεπίδραση της επιθυμίας με τη λογική, αλλά πρωτίστως -και ιδιαίτερα σε περιόδους ασυνέχειας- από το θυμοειδές. Το θυμοειδές κατά την Πλατωνική φιλοσοφία και αργότερα στη δυτική φιλοσοφία ο thymos κατά Hegel, ερμηνεύει τον αγώνα του ανθρώπου για αναγνώριση

Στη σημερινή μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης η συνεχής στέρηση βαθμών ελευθερίας από τις ζωές των ανθρώπων, χωρίς να εξηγείται πειστικά για ποιο λόγο υφίστανται συνεχείς θυσίες από αξιολόγηση σε αξιολόγηση και από μνημόνιο σε μνημόνιο, και με το συναίσθημα της αδικίας να σκεπάζει οιαδήποτε μακροπρόθεσμα θετική παρέμβαση υψηλού βραχυπρόθεσμου κόστους, καταπνίγει τη φυσική ροπή για αναγνώριση· αυτήν την αδιάκοπη, δηλαδή, μάχη που συνδέεται με το θυμοειδές. 

Και αν οι πλατείες των αγανακτισμένων και το φαιδρό δημοψήφισμα κεφαλαιοποίησαν το θυμοειδές του κόσμου μέχρι το 2015, ένα κατ εξοχήν ζήτημα αναγνώρισης όπως είναι η εθνική ταυτότητα της Μακεδονίας μας εύλογο είναι να αντλεί κύτταρα αναζωογόνησης από το ίδιο θυμοειδές. Ο υπέρ πάντων αγώνας του έθνους για αναγνώριση, την ώρα που οι πολίτες αισθάνονται ότι τους αφαιρούνται βαθμοί ελευθερίας· από το έδαφος και τα ίδια τα χώματα της πατρίδας τους.  

Το συλλαλητήριο της Κυριακής ήταν η αρχή. Η καμπύλη των επόμενων συλλαλητηρίων θα δείξει αν η ελαστικότητα της φούσκας ανοχής της κοινωνίας είναι σε οριακό σημείο· με το θυμοειδές των ανθρώπων, στο κόκκινο...

 
Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής:

 Βίντεο:


Επιστροφή

Newsletter