Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

 


“Ο κίνδυνος της στάσιμης μεταμνημονιακής χρεοκοπίας...”

Άρθρα | 04-12-2017 17:14Συνέντευξη στον ΘΕΜΑ 104,6 Fm και στην εκπομπή Mea Culpa (04.12.2017) του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.
Η στάσιμη μεταμνημονιακή οιονεί χρεοκοπία, ο ακήρυχτος "οικονομικός πόλεμος" για τη "νομισματική ειρήνη" και ο γόνιμος ευρωσκεπτικισμός...
Μια σφαιρική θεώρηση του ελληνικού προβλήματος.

 

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ξεκίνησε από την αγορά ακινήτων των Ηνωμένων Πολιτειών το 2007 και απείλησε το κυρίαρχο καθεστώς του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος μετά την κατάρρευση της Lehman τον Σεπτέμβριο του 2008. Ο σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης του δολαρίου ένωσε τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Κίνας που είναι οι σύγχρονες Μεγάλες Δυνάμεις της νέας χιλιετηρίδας.

Η χώρα μας ήταν με δική της ευθύνη ο αδύναμος κρίκος της Ζώνης του Ευρώ το 2010 εξαιτίας των δίδυμων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του εξωτερικού ισοζυγίου. Το κοινό συμφέρον των ΗΠΑ, της Γερμανίας ως αναπόσπαστου μέλους της Ευρωζώνης, και της Κίνας, μετέφερε το επίκεντρο της κρίσης στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού.

Ο ακήρυχτος "οικονομικός πόλεμος" εντός της Ευρωζώνης, ο οποίος αποστραγγίζει τις αδύναμες χώρες κυρίως του Νότου τόσο σε κεφάλαια (φυγή καταθέσεων προς τις ασφαλέστερες τράπεζες του Βορρά, δανεισμός της Γερμανίας με μηδενικά ή ακόμα και αρνητικά επιτόκια) όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό (φυγή επιστημόνων προς τις πλουσιότερες χώρες του Βορρά, brain drain), εξελίχθηκε στο βωμό της επίτευξης της "νομισματικής ειρήνης" για τη σταθεροποίηση του διεθνούς συστήματος μετά τη Μεγάλη Κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται ένας γόνιμος «ευρωσκεπτικισμός» για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της Γερμανίας για τη θεραπεία των πληγών που προκάλεσε ο οιονεί οικονομικός πόλεμος προκειμένου να διασφαλισθεί η νομισματική ειρήνη.

 

ΠΗΓΕΣ:

1. Η θεωρία της «Νομισματικής Ειρήνης» (Foreign Affairs): http://foreignaffairs.gr/articles/71082/spyros-bliamos-kai-konstantinos-gkrabas/i-theoria-tis-%C2%ABnomismatikis-eirinis%C2%BB?page=show

2. Η «νομισματική ειρήνη» στην Ευρωζώνη (Καθημερινή): http://www.kathimerini.gr/923199/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/apoyh-h-nomismatikh-eirhnh-sthn-eyrwzwnh

3.  Ο γόνιμος «ευρωσκεπτικισμός» σε μία εξίσωση… (To Bήμα): http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=908939

 

(photo: Expo in Fries Museum)

 

Ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμα:

 Βίντεο:


Επιστροφή

Newsletter